– Utvecklingen i området kommer ske successivt under lång tid. Jag räknar med att det kommer att ta 15–20 år innan drömmen är uppfylld. Nu har vi en spännande möjlighet att skapa grunden för en unik stadsdel med fokus på framtiden, inte bara hur området ska utvecklas här och nu. Allt vi gör ska bidra till att slutresultatet är en plats som lockar till gemenskap med kvarter där människor möts och lär känna varandra. En dynamisk miljö som lockar både företag och boende. Jag hoppas att det blir en plats som känns trygg, med hög trivsel och gemenskap som främjar välmående. Kort sagt en plats där man känner att man vill vara och dit man vill återvända.
Södra Hagalund utvecklas till en helt ny stadsdel men med bevarad själ och synlig historia. Och med allt du behöver av serviceutbud, nöje, affärsliv och citypuls inom räckhåll. Med Hagaparken på promenadavstånd kan du njuta av ett dopp i Brunnsviken och skridskor på vintern. – Här finns verkligen allt runt hörnet, säger Anna. Läget är oslagbart.
Från slumrande tillvaro till kreativa kvarter
Humlegården har ägt fastigheter i området sedan 2009. När den så kallade Stockholmsöverenskommelsen kom med beskedet om tunnelbanans utökning, vilket bland annat innebar en ny station i Södra Hagalund, satte planeringen av kvarterens omdaning igång. Plötsligt fanns möjlighet att utöka paletten och gå från ett arbetsplatsområde till en levande blandstad med aktivitet från morgon till kväll, med plats för både kontor och nya välbehövliga bostäder, förklarar Anna.
– I ett och ett halvt år har vi i samarbete med Solna stad mejslat fram en plan över hur området kan utvecklas, säger hon. I projektgruppen sitter bland andra projektledare, affärsutvecklare, förvaltningsorganisation, arkitekter, tekniska konsulter och experter inom exempelvis energieffektivitet och återbruk.
Att spara och bevara
– Vi arbetar mycket med återbruk, återanvänder material när vi bygger nytt och vi planerar att både bevara och renovera en hel del gamla byggnader. När vi väljer energisystem väger vi in flera olika alternativ för att hitta det som har lägst klimatpåverkan. Och vi letar smarta lösningar för delningsekonomi, där de som jobbar eller bor i området kan dela på vissa utrymmen, låna verktyg, renovera eller byta möbler, ha bil- och cykelpooler osv. För att kunna skapa en plats som är intressant och relevant lägger vi mycket tid och energi på att lyssna på människor och verksamheter i närområdet, de som ska bo och arbeta här. Det är superviktigt i utformningen av stadsdelen. Att inte bara gå på det vi tror att man vill ha.
– Nu börjar vi bli klara med den strukturplan som ger en överblick över hela stadsdelens framtida utveckling. Den kommer guida oss i det fortsatta arbetet med en stadsdel där aspekten hållbarhet blir på riktigt och som kännetecknas av kreativitet, gemenskap och en arkitektur som är lika varierande som människorna som ska bo och arbeta här. Gröna stadsrum, gator och parker bjuder in till vistelse, aktivitet och rekreation för alla åldrar. Moderna kontor, butiker och andra centrala verksamheter för en levande stadsmiljö är ytterligare exempel på viktiga ingredienser. Ambitionen är också att utvecklingen av kvarteren i Södra Hagalund ska skapa länkar till de omgivande stadsdelarna i Solna och Stockholm, vilket kommer bidra till en sammanhållen och trygg stadsmiljö.
En plats där du vill vara och vill återvända till
– Vi har en spännande möjlighet att skapa en unik stadsdel med fokus på framtiden, inte bara hur området ska växa här och nu. Jag räknar med att det kommer ta 15 – 20 år innan drömmen är uppfylld. Jag hoppas att alla steg vi tar på vägen ska bidra till att slutresultatet är en plats som lockar till gemenskap med kvarter där människor möts och lär känna varandra. En dynamisk miljö som lockar både företag och boende.
– Min målbild är att vi ska kunna locka studiebesök från hela världen. Södra Hagalund har chans att bli ett föredöme, nationellt och internationellt, för hur olika aktörer och kommuner kan samverka kring utvecklingen av en stadsdel utifrån gemensamma mål för exempelvis ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet, där boende och verksamheter också tar ansvar och förvaltar arvet efter den höga ambitionsnivån. Jag hoppas också att det blir en miljö som känns trygg, med hög trivsel och gemenskap som främjar välmående. Kort sagt en plats där man känner att man vill vara och dit man vill återvända.
Humlegården Fastigheter
Ett aktivt fastighetsbolag med långsiktiga ägare och en väl positionerad fastighets- och projektportfölj. Vi ingår i länsförsäkringsgruppen, Sveriges enda kundägda och lokalt förankrade bank- och försäkringsgrupp. Humlegården äger, förvaltar och utvecklar främst kontorsfastigheter i Stockholmsregionen. Vi har 95 anställda och äger 60 fastigheter till ett värde om 38,3 miljarder kronor (30 juni 2024). På Humlegården strävar vi efter att utveckla hållbara och attraktiva arbets- och stadsmiljöer. Det skapar vi genom en aktiv fastighetsförvaltning och utvecklingsprojekt bestående av nyproduktion samt utveckling av befintliga fastigheter.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad.
Om
Utvecklingen av stadsdelen Södra Hagalund sker etappvis och drivs av Humlegården Fastigheter och Vasakronan, i nära samarbete med Solna Stad.