Kommunstyrelsens ordförande eller ”Solnas borgmästare” som hon själv förklarar sin roll, Sara Kukka-Salam och samhällsbyggnadschef Emelie Grind drivs av samma ambition – att skapa ett Solna både för de som bor här idag och för framtidens Solnabor och företagare.
– Mitt uppdrag handlar om ett övergripande ansvar, förklarar Sara. Från att se till att vi har bra skolor och äldrevård, att vi har fungerande gator, bygger bostäder, främjar tillväxt och ett gott företagsklimat till att skapa trygghet vad gäller exempelvis parkmiljöer och utbyggnad av promenad- och cykelvägar. Samt att leda vårt stadsutvecklingsarbete i hållbar riktning. Vi ska ha en klimat- och miljömedveten livsstil. Det ska till exempel vara möjligt att resa hållbart inom och till Solna vilket ska underlättas av kommunen. – Solna är en plats vi är rädda om och vill fortsätta utveckla, säger Emelie som är förvaltningschef för den nya samhällsbyggnadsförvaltningen i Solna stad. Ett arbete som bland annat innebär att leda alla kommunens medarbetare i det dagliga med bygglov, planer, utbyggnader och miljötillsyn. De är eniga om att Solna är speciellt och förklarar att det är en stad med stort innehåll, trots att kommunen är Sveriges tredje minsta till ytan med knappt 100 000 invånare.
– För mig, säger Sara som är infödd Solnabo, är det här en väldigt speciell plats. På denna lilla yta möts människor från hela världen – vi har lika många invånare med utländsk bakgrund som med svensk – för att skapa något jättebra.
Bäst företagsklimat i kreativa kvarter
Solna är inte vilken kommun som helst, enligt Sara som räknar upp en rad fördelar med att bo eller arbeta här. – Vi har Karolinska med världsledande forskning, vi har fler arbetsplatser än bostäder, där lokal- och boendekostnader är betydligt lägre än innerstan, vi är den kommun som bidrar mest till Sveriges BNP/capita, fortsätter hon. Och vi är en näringslivsvänlig kommun rankad som ”det bästa företagsklimatet i Stockholm” och topp 3 i resten av Sverige. Så har det varit de senaste 16 åren. Som rolig fakta är vi också den slottstätaste kommunen, Kronprinsessan bor ju här. Och tillsammans med grannkommunen tillhör vi de två singeltätaste städerna i landet, skrattar hon.
– Tittar vi på stadskvarteren Södra Hagalund är det ett spännande utvecklingsprojekt. Det blir ett trivsamt området som tar med sig det bästa av det gamla in i framtiden tack vare sin arkitektur och stolta industrihistoria, förklarar Emelie. – Konsten, kulturen och den kreativa entreprenörsandan som kännetecknat kvarteren i Hagalund från starten ska vi bevara och bygga vidare på här. Och den unika blandningen av gamla fastigheter och helt nya blir viktig för atmosfären. Liksom att mixen av framtida invånare – boende, besökare och de som verkar på platsen – skapar fin dynamik. Med trädkantade gator, breda promenad- och cykelvägar och bottenvåningar där det händer saker vill vi skapa levande kvarter och miljöer med intressant innehåll. Det är det som ger känslan av en riktigt stad och något som vi verkligen arbetat med att få fram i Södra Hagalund.
Från förort till innerstan
– Vi brukar ju förklara Solna som en småstad mitt i storstan. Här erbjuds en urban miljö med storstadspuls samtidigt som man har närheten till natur och kultur. Vi har vatten på nästan alla sidor av Solna och promenadavstånd till grönområden vart man än bor, säger Sara. Det gäller särskilt Södra Hagalund, som har ett exceptionellt bra läge, där det är lika nära att gå till nationalstadsparken Haga som att promenera in till stan. Utbyggnaden av tunnelbanans gröna linje, med den nya stationen Södra Hagalund, blev startskottet för områdets utveckling och innebär liksom omvandlingen av Solnavägen en ännu snabbare och direkt koppling till city. – Solna Boulevard blir en tre kilometer lång och trivsam stadsgata med bostäder, kontor och butiker i stil med Sveavägen och sträcker sig från Råsunda i norr till Hagastaden i söder, berättar Emelie. Och utvecklingen av Albydal och Södra Hagalund är en viktig del i den omdaningen. Området ligger ju mitt emellan Solna centrum som har varit Solnas hjärta, det enorma life science-klustret på Karolinska och Vasastaden som är innerstan. Nu länkas alla delar ihop. – Man kan säga att Solna går från att vara en förort till att bli en del av Stockholms innerstad, menar Sara.
Med hjärtat i Solna
På frågan om personliga favoritställen i Solna svarar Sara först Huvudsta Strand men även det 62 meter höga vattentornet. Särskilt på Valborg, tillägger hon. Precis ovanför Södra Hagalund finns nämligen Solnas bästa utkiksplats, på Hagalundsberget. – Det kan vara Stockholms högsta valborgsfirande, säger hon. – Granne med det hittar man den vackert bevarade och unika trähusbebyggelsen, med Olle Olssonmuséet, som representerar gamla Hagalund, flikar Emelie in. Den nya parken som planeras här kommer bli en mycket fin och social mötesplats som tacksamt binder ihop norra med södra Hagalund. – Smultronställen för ju ofta tankarna till de här små oaserna, säger hon eftertänksamt. Men man kan uppleva väldigt mycket, Solna erbjuder en otrolig spännvidd. Från att Beyoncé inledde sin uppmärksammande världsturné här till en liten stillsam 4H gård med djur. För min egen del har favoritplatsen nog gått från Fjärilshuset till Ulriksdals Trädgårdscafé. Det är en vacker plats att hämta energi på. Ibland känner jag bara att jag måste dit.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad.
Om
Utvecklingen av stadsdelen Södra Hagalund sker etappvis och drivs av Humlegården Fastigheter och Vasakronan, i nära samarbete med Solna Stad.