Precis i det branta backkrönet på Industrivägen 1 driver ett litet familjeföretag lunchrestaurang, festvåning och klubb. En annorlunda oas, inspirerad av New York, med över 20 år på repertoaren.
Blev tokförälskad
– Restaurangen som startades här för 20 år sedan drevs av mina svärföräldrar, berättar Jimmy Hatzigeorgiou som tog över för fem år sedan. Då hette den Haga Torn. Med bakgrund från prisbelönta och välrenommerade restauranger som Edsbacka Krog, Källhagens världshus och Kouzina kände han sig redo att ta över när svärföräldrarna bestämt sig för att gå i pension.
– Jag var väldigt inspirerad av exempelvis Meatpacking District i New York och blev tokförälskad i Industrivägen. Som inbiten Solnabo, och efter att ha läst en del om Solna Stads ambition med utvecklingen av Södra Hagalundsområdet, kändes det rätt att satsa på en vidareutveckling av restaurangen här, på samma adress. Namnbytet till ”Industrivägen 1” är en homage till själva området, förklarar han.
Idealisk idé
Visionen – att få tillbaka charmen med en trevlig och god bricklunch – föddes under parollen ”Bring back the beauty of bricklunch”.
– Bricklunch är ett förfulat begrepp som förknippas med smaklös storköksbespisning. Så behöver det inte alls vara, säger Jimmy som lagar all mat från grunden, hela tiden utvecklar nya recept och helst jobbar med närproducerade varor. Idén visade sig vara idealisk och passade både tidigare gäster och en ny, yngre publik. Men, det var en liten detalj paret Jimmy och frun Magdalena inte räknat med…
Fick vara kreativa
Nio månader efter övertagandet av lokalen bröt Covid ut och pandemin slog hårt mot den nyrenoverade restaurangen och festvåningen.
– Då hade vi 220 gäster per dag, säger Jimmy. På 36 timmar gick det ner till 30. Vi fick vara kreativa och tänka om för att lyckas överleva. Hade det inte varit för alla stammisar som fortsatte komma, och tack vare familj och vänner som stöttade oss, hade det inte gått. Även fastighetsägaren Humlegården var väldigt tillmötesgående och måna om att vi skulle kunna vara kvar, vilket bidrog till att vi klarade oss.
Framgångsknep - släng bort receptet
Jimmy skapar själv veckans meny och när han hittat något bra slänger han receptet.
– Jag vill inte att vi lagar mat slentrianmässigt och har förbjudit halvfabrikat. Det måste vara lagat från grunden med fingertoppskänsla, säger han och skrattar. En tradition som lever kvar på menyn är dock Raggmunk på tisdagar och Ärtsoppa och pannkakor på torsdagar.
– Annars är vi nytänkande och arbetar med säsongsanpassade råvaror, fortsätter Jimmy och förklarar.
– Jag läser recept varje dag och söker inspiration från hela världen. Just nu trendar till exempel mat från nedre delen av medelhavet och man ser tydliga influenser från Marocko och Tunisien. Det är mycket harissa, mer kolgrillat, hela fiskar, den typen av mat.
– En av mina favoritkockar är Niklas Ekstedt, säger han. Och jag inspireras av restauranger som Solen i Slakthusområdet. På min önskelista står ett besök på Theodora i New York, just nu ett av de svåraste ställena att få bord på.
Familjestämning och nattklubb
En annan framgångsfaktor för Industrivägen 1 är arbetssättet, att jobba som en stor familj. Inte på klassiskt franskt och hierarkiskt sätt.
– Vi börjar klockan sex på morgonen i köket och avslutar tillsammans i restaurangen klockan 14. Och vi hjälps åt med allt, något jag tror är ganska unikt, förklarar Jimmy. – Personalen trivs och stannar kvar. För mig känns det fantastiskt. Förutom lunch har vi mycket events som bröllop och födelsedagsfester. När restaurangen inte är abonnerad driver vi nattclub med grekisk inramning. Då bjuder vi in artister, har konserter och DJs. Det är väldigt kul och uppskattat av gästerna som är allt från 18 till 70 år.
Älskar läget i Södra Hagalund
Läget i Södra Hagalund förklarar Jimmy som perfekt.
– Här finns våra gäster och de blir bara fler i framtiden. Plus att vi har stor nytta av samarbetspartners i närområdet. I samma hus sitter till exempel ett företag som säljer inredning, glas och porslin. – Senast igår diskuterade vi nya vattenglas, säger Jimmy. Fördelen är att allt vi har i restaurangen kan kunden köpa, som i ett boutiquehotell. Det gäller även det goda kaffet. – Ska jag servera kaffe till mina gäster vill jag ha ett gott, lokalproducerat kaffe och hittade Karlbergs rosteri, Sveriges äldsta privatägda kafferosteri. Sedan letade jag upp ett tryckeri här som kunde trycka logon på våra kläder och etiketter till kaffet eftersom vi även säljer bönorna i restaurangen. De gör också flasketiketterna till vår egen öl, Industrivägens Lager, IPA och Ale från Roslagens Brygghus.
– Min hjärna går ständigt på högvarv för att hitta nya saker och samarbeten. Take a chill pill, brukar min mamma säga.
Känner pulsen
– Det bästa med Södra Hagalund är att området inte står still. Man känner pulsen, att saker är på gång, avslutar Jimmy. Stadsutveckling och arkitektur har alltid lockat mig. När Arenastaden var under ombyggnad flyttade familjen dit från Östermalm. När det området blev klart flyttade de vidare till Haga Norra.
– Men nu börjar även det bli klart, så vi måste kanske börja kika på nästa nya område att bo i, säger han med en blinkning. Jag älskar när det börjar leva.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad.
Om
Utvecklingen av stadsdelen Södra Hagalund sker etappvis och drivs av Humlegården Fastigheter och Vasakronan, i nära samarbete med Solna Stad.