Björn Sjöstrand är VD för Scandinavian Biopharma, ett forskningsbaserat biotechföretag på Industrivägen i Södra Hagalund, vars produkter förväntas kunna rädda liv.
I Scandinavian Biopharmas laboratorium utvecklas nämligen det första vaccinet i världen mot diarré orsakad av ETEC .
– Det är den näst största dödsorsaken bland barn i låg- och medelinkomstländer idag, och det finns inget skydd, förklarar Björn. Mer än om du lyckas överleva och bygger upp ett eget immunförsvar. Så det här vaccinet kan verkligen ändra livet för en otroligt stor del av världens befolkning.
På god väg att lyckas
Det är många som tror på produkten. Med stora anslag från såväl EU och Amerikanska försvaret som från Bill och Melinda Gates Foundation har vaccinet utvecklas i två varianter. Ett för barn och vuxna i endemiska länder samt för resenärer till riskområden för turistdiarré.
– Enkelt uttryckt räddar vi både liv och semestrar. Det sistnämnda kan låta banalt, säger Björn, men kan förstöra inte bara en hel semester utan ge allvarliga långtidssjukdomar. Vaccinet har arbetsnamnet Etvax och är på god väg in i det som kallas fas III, där skyddseffekten ska bevisas i en större studie.
Under förra året slutfördes bland annat en studie i Gambia, där 4 936 barn i åldrarna 6-18 månader deltog och det preliminära resultat ser lovande ut. – Om vi lyckas, vet vi egentligen först om 3 år, men vi är fast beslutna att hjälpa människor i hela världen till ett bättre och längre liv.
Ett intressant kluster av företag
– Tiden går fort, säger Björn. Bolaget grundades 2009 och jag tror att det var 2016 som vi flyttade hit. Mycket tack vare att det finns ett intressant kluster för oss av liknade bolag och företag samlade här i Solna.
När man startar ett bolag har man kanske inte själv tillgång till precis allt som behövs. Då är det en fördel att ha nära till en passande infraktsturktur, en viss typ av lokaler kanske, utrustning och olika kompetenser till exempel.
Vi ville anställa personer som arbetat med biologiska produkter och många av de fanns i närområdet vilket gjorde det lättare att rekrytera.
För utbyte av erfarenheter är det även intressant för oss att ha närhet till andra bolag som kan utveckling av biologiska läkemedel och att sitta nära viktiga myndigheter som Folkhälsoinstitutet. Vi säljer exempelvis även ett ormserum och då kan det vara praktiskt att som nu ligga nära Giftinformationscentralen.
Här finns så att säga naturligt konsultexpertis att tillgå, även om vi förstås jobbar mycket med kompetens från hela Sverige och även utomlands.
Förvandlingen av Södra Hagalund ett stort plus
Scandinavian Biopharma distribuerar ett brett sortiment av biologiska specialistläkemedel med fokus på just vacciner och immunglobuliner, sammanlagt ett 30-tal olika produkter.
Den stora ljusa lokalen i Södra Hagalund har de varit med och designat själva och är väldigt nöjda med. Förutom ett flertal kontorsrum, kök, konferens- och andra gemensamhetsutrymmen finns ett stort laboratorium. Totalt jobbar cirka 50 personer här, med forskning och utveckling.
– Att Södra Hagalund nu ska omvandlas till en helt nu stadsdel ser jag bara som ett stort plus, säger Björn. Det kommer bli så mycket mer liv och rörelser. Fördelen, och något som man kanske i första hand inte tänker på, är att Södra Hagalund faktiskt ligger väldigt bra till, med nära till allt.
Många av mina kollegor cyklar hit. Flera tar också Humlegårdens direktbuss från Odenplan. En egen ny tunnelbanestation kommer göra det ännu mer attraktivt för våra medarbetare och flätar samman området med både Solna Centrum och stan.
Det sitter i väggarna
På frågan om företaget kommer stanna kvar i Södra Hagalund svarar Björn ja, och avslöjar dessutom att det finns planer på att expandera bolaget ytterligare och därmed även lägga beslag på ett våningsplan till i huset. DNA:t sitter i väggarna. För 100 år sedan, och som kul kuriosa, nämner han att även Läkemedelsverket suttit här i krokarna.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad.
Om
Utvecklingen av stadsdelen Södra Hagalund sker etappvis och drivs av Humlegården Fastigheter och Vasakronan, i nära samarbete med Solna Stad.